19 jul

IJsland in foto’s 2

P1000215

Brúarhlöð

P1000224

Hjálparfoss

De basaltzuilen bij Hjálparfoss

De basaltzuilen bij Hjálparfoss

Hveramork

Reykjadalur, na bijna 2 uur lopen kom je bij een dal met een warme rivier waarin je kan baden.

Lavatunnel

Lavatunnel

'Schatkamer' dieper in de lavatunnel.

‘Schatkamer’ dieper in de lavatunnel.

De breuk tussen de twee continenten.

De breuk tussen de twee continenten

Gullfoss

Gullfoss

Geysir

Geysir

Hekla, 12 uur 's nachts.

Hekla, 12 uur ’s nachts.

Eieren koken in de hete bron

Eieren koken in de hete bron

09 jul

Eerste bevindingen van IJsland

Wat gelijk opvalt als je landt op IJsland zijn de kleuren. Het zwarte lavazand, de paarse lupinen, groen mos en sneeuw op de bergen. Kom ik aan met mijn zwart/wit tekeningen die ik van plan was om te maken.

Reykjavik is niet groter dan Enschede. Alles is te belopen, al kun je in Reykjavik over de toeristen lopen. Het zijn er veel, erg veel. Het fenomeen warm water bronnen kom ik ook gelijk tegen. Wanneer ik op mijn kamer de warm waterkraan opendraai, denk ik dat we een putjes probleem hebben. Het duurt even voordat ik heb ontdekt dat die zwavellucht bij het warme water hoort. Douchen is dan toch anders met zo’n lucht om je heen.  Het warme bronwater wordt ook gebruikt voor verwarming  en zelfs de straten in Reykjavik hebben vloerverwarming.

Het mooiste wat er voor mij bestaat, is een stad of land per fiets verkennen.  Ik heb een dag een fiets gehuurd en me dan ook geweldig vermaakt in Reykjavik en daar buiten. Vanaf de haven via de kustlijn gefietst. En ondertussen de zee maar afturen naar walvissen (geen). Via een vogelbroedgebied naar de zuidkust van Reykjavik gefietst op weg naar mijn uiteindelijke doel, een heet water bron waar je in kan. En dan niet zoiets als de Blue Lagoon, waar alle toeristen heen gaan en veel betalen. Nee, iets wat heel basic is en de plaatselijke bevolking ook doet, en dan ook nog eens gratis. Ik kan nu zeggen dat ik in IJsland in de zee ben geweest (wel heel kort) en daarna in een bad van een aangename 38-40 graden.

Na 3 dagen Reykjavik, was het tijd om naar mijn verblijf voor de komende maand te gaan. Samen met 3 andere dames die ook naar de artist in residence Gullkistan gaan, hebben we een taxi genomen naar Laugarvatn (spreek uit Leugervat). De taxi chauffeur is een markant persoon. Een voormalig Rus die 22 jaar geleden naar IJsland is geëmigreerd. Deze man was een voormalig kampioen handbal. Ooit heeft hij zelfs een gouden medaille gewonnen in Groningen, vertelt hij trots, toen ik zei dat ik uit Nederland kwam. 2 Meter 20 en daar zat hij kromgevouwen achter het stuur.

Gullkistan ziet er goed uit. Het bestaan uit 2 gebouwen: een chalet en een atelier. Ik woon met 3 dames in het chalet. In het andere gebouw slapen 2 dames. 1 Nederlander tussen 5 Amerikanen. Aan de voorkant hebben we uitzicht op vulkaan Hekla, 58 km hier vandaan. Achter het huis ligt een berg en begint het hoogland en is er pas na zo’n 300 km weer bewoonde wereld.

Laugarvatn is een klein dorpje met niet meer dan 200 inwoners. Het  heeft 1 winkel/bezinestation/snackbar, een restaurant en 3 scholen. Zoals gebruikelijk in IJsland, zijn de scholen, die nu i.v.m. vakantie leeg zijn, omgetoverd in hostels. De belangrijkste attractie van Laugarvatn is een hete bron met daarnaast een zwembad en een welness centrum. Welness centrum kost 3800 ISK, het zwembad 500 ISK. Dus lig ik regelmatig in het zwembad. Het zwembad heeft een zwemgedeelte, 3 hot tubs van verschillende warmte en een sauna. Devils Kitchen zoals een oudere IJslandse heer de sauna noemt. En dat klopt. Na en paar minuten kan ik het al echt niet meer verdragen. De zwaveldamp brandt in je neus en keel.

Mijn ritme is hier al flink verschoven doordat de zon niet ondergaat. Het blijft een gek verschijnsel. ’s Avonds blijft het gewoon licht, met als gevolg dat je prima om 1 uur ’s nachts een wandeling kan maken. Dan heb je ook het mooiste licht; zacht en warm. Vogels fluiten dan net zo hard als overdag. Het weer is de afgelopen week ook prima geweest. Lichtbewolkt en zo’n 15 graden. Als er een wolk voor de zon zit, voelt het aan als 10 graden en is de zon er, dan lijkt het wel 20-25 graden.

Deze week hebben we een uitstapje gemaakt met een oude Subaru, die we tot onze beschikking hebben. Met zijn 5en in een oude auto, waar de deuren niet van op slot kunnen, het lampje “check engine” regelmatig gaat branden, maar start en loopt en ook niet bang is voor een 4wd pad. Ik had het voorrecht voorin te zitten als enige met navigatie-skills. Kelsie achter het stuur als ervaren of the road chauffeur uit Minnesota.

Geysir Een prachtig landschap met verschillende kleuren en licht borrelende poeltjes. En dan, zonder dat je er op bedacht bent, word je  in 1 keer verrast door een geysir die met enorme kracht 20 meter kokend water in de lucht spuit. Ontzag voor dit natuurverschijnsel. Wat gebeurt er eigenlijk nog meer onder mijn voeten aan borrelende en stomende activiteiten?

Gullfoss Ik had wel eens in mijn leven een watervalletje gezien, maar dit, overweldigend zo’n enorme waterval. Wat een massa water en wat een kracht. Heerlijk om de nevel op je gezicht te voelen op deze zonnige dag. Overal wordt er voor gewaarschuwd en toch hier sukkels van toeristen die over een afzetting heen stappen om een mooi plaatje te maken. Ik wil ze echt niet naar beneden zien donderen in het kolkende water. Regelmatig schijnen toeristen in IJsland zich zo in levensgevaarlijke posities te brengen.

Brúarhlöð  Canyon met rotsen in de vorm van gigantische kussens, daar tussendoor stroomt een melkblauwe rivier. Weer een andere wereld waar je in stapt, terwijl het nog geen 10 kilometer verder is. Een groep die aan het raften is, springt hier van de rotsen in het water. Wanneer we weer verder rijden, zien we dat de brug die wij al overgestoken zijn, geblokkeerd is door een bus die het niet meer doet.

Friđheimar Hier hebben ze met behulp van het hete water uit de grond kassen gemaakt. Zo kunnen ze in IJsland toch nog wat verbouwen. Al zijn de prijzen nog steeds flink; bakje aardbeien van zo’n 6 euro. Friđheimar is een kas waar ze uitsluitend  tomaten verbouwen en een restaurant hebben met natuurlijk alleen een menu met tomaten gerechten. Zelfs een dessert met tomaten: taart van appel en groene tomaat. De tomatensoep was heerlijk. Ik zag ook nog wat Nederlands in de kas: hommels. Ze hadden geen Nederlands vlaggetje of zo, maar er zaten er heel veel in een doos uit Nederland. De hommels worden gebruikt als super effectieve bestuiver.

Stöng Nederzetting uit 1100 n.C. De nederzetting viel tegen maar de omgeving was weer totaal anders en prachtig. De weg vanaf de hoofdweg er naar toe was erg interessant. Alleen voor 4wd auto’s, toch maar met ons autootje wagen. En ze kan het! Achter echte stoere 4wds aan, over stenen, door kuilen en stukken wasbordweg die je een gratis massage geven.

Hjálparfoss Aan de andere kant van de hoofdweg bij Stöng vind je de Hjálparfoss. Twee watervallen die bij elkaar komen. De rotsen zijn erg fascinerend. Het zijn 6 hoekige basaltzuilen, ontstaan door lava wat gestold is en door krimp een zeshoekige vorm aanneemt. Zeker lava van vulkaan Hekla die daar om de hoek ligt. Er wordt gezegd dat Hekla binnenkort weer gaat uitbarsten.

07 okt

Interview op Radio Noord Holland

Elke werkdag wordt bij RTV NH het radioprogramma NH Lunchroom uitgezonden van 12:00 uur tot 14:00  uur. Een terugkomend onderdeel van dit programma is De Hap Van De Dag, waarin iemand kort telefonisch geïnterviewd wordt over een leuk evenement, beurs, tentoonstelling etc.

Vrijdag 10 oktober zal ik geïnterviewd worden over de expositie Bouillabaisse. Rond 12.20 uur zal ik te horen zijn op de radio.

23 aug

Expositie Edam

Met veel plezier nodig ik je uit voor de opening van de groepstentoonstelling Bouillabaisse op zondag 7 september om 15:00 uur in de Grote Kerk in Edam.
Deze tentoonstelling is samengesteld door mij en Roos Langendorff, een oud- studiegenoot van de Aki (kunstacademie Enschede). Mocht je niet op de opening aanwezig kunnen zijn dan heb je nog de mogelijkheid om langs te komen tot 19 oktober. De kerk is alle dagen geopend van 13.30- 17.00 uur. Kijk even op mijn website voordat je vertrekt. Wanneer er een begrafenis is dan is de kerk namelijk gesloten voor publiek.
Hoe kom je bij de Grote Kerk?
Edam bevindt zich langs de N247 tussen Amsterdam en Hoorn. Neem de afslag Edam- Noord (rotonde) , sla rechtsaf de Noorderbrug over en je ziet de Grote kerk direct aan je linkerhand liggen. Deze straat heet de Matthijs Tinxgracht. Hoofdingang onder de toren. Het is vaak moeilijk parkeren in Edam (denk om je parkeerschijf!). Verderop parkeren kan ook op het industrieterrein aan de andere kant van de N247 (ter hoogte van Multimate), of rechts voor de Noorderbrug, of binnen de bebouwde kom (rij via de Lokkemientjesweg richting Groenland).
Bouillabaisse